Palmin drvotoč


Palmin drvotoč (Paysandisia archon) je štetnik južnoameričkog podrijetla koji je prvi put detektiran u Hrvatskoj 2011. godine. Najčešće napada palme vrste Trachycarpus foruteni (žumare), ali može napasti i druge vrste (Phoenix c., Washingtonia f.). Odrasli oblik može prijeći velike udaljenosti (preko 40km) u potrazi za novim domaćinom gdje će odložiti jaja iz kojih se razvijaju ličinke koje se ubušuju u deblo palme (endofagi). Razvoj ličinke traje jako dugo (od 10.5 do 18.5 mjeseci) te se ponašaju kanibalistički (ličinka jedna drugu jedu kad se susretnu u deblu). Ličinke mogu narasti i do 9 cm te tada uzrokuju još veće štete i na kraju smrt palme (palma ugine u roku od 2 do 4 godine). Problem kod ovog štetnika što ne postoje feromonski mamaci za praćenje leta i detekciju ranih zaraza, a ličinke je jako teško suzbiti klasičnim metodama zaštite (zalijevanje vegetacijskog vrha) jer se štetnik ubušuje duboko u deblo.
Štetnik je u Hrvatskoj na području Istre počinio velike štete i proširio se na skoro sva područja upravo zbog toga što je teško detektirati rane napade kao i zbog neučinkovite zaštite i suzbijanja. Samo na području Pule je uklonjeno preko 500 stabala žumara. Od 2019. godine u Hrvatskoj je registriran pripravak REVIVE II, tvrtke Syngenta, dizajniran za specifičan načine aplikacije putem injektiranja u deblo palme. Pripravak se pomoću injektorske igle injektira direktno u provodne snopove palme kojima se sredstvo uzlaznim tokovima biljnih sokova transportira do samog vegetacijskog vrha i tamo pruža zaštitu od štetnika.

Osnovne značajke ovog pripravka su:

  • Jedna aplikacija u proljetnom razdoblju efikasno štiti kroz cijelu sezonu.
  • Aplikacija injektiranjem se obavlja na visini otprilike jednog metra , dakle nema potrebe za radom na visini
  • Postupak injektiranja je praktički potpuno zatvoren, i sredstvo ne dolazi u dodir za vanjskom sredinom, dakle nema opasnosti od dolaska u kontakt sa ljudima i domaćim životinjama
  • Zaštita protiv štetnika „iznutra“

Ove značajke čine REVIVE II idealnim rješenjem za zaštitu palmi protiv štetnika unutar debla, a metodologija primjene je sigurno najsigurnija za ljude i domaće životinje, praktično bez straha od neželjenih efekata na okolinu.