Crvena palmina pipa


Crvena palmina pipa trenutno je najdestruktivniji štetnik ukrasnih palmi na našoj jadranskoj obali. Postoje razlike u osjetljivosti između različitih vrsta palmi, a kao jedna od najosjetljivijih pokazala se vrsta kanarska datulja, vrlo česta i dekorativna palma na našim rivama, osobito južnog i srednjeg Jadrana.

Crvena palmina pipa je insekt čiji odrasli oblik možemo vidjeti van palminog debla u potrazi za mjestom gdje će položiti jaja, dok štetu unutar debla radi ličinka koju najčešće ne viđamo jer se nalazi unutar debla palme, najčešće oko vegetacijskog vrha.
Takav način života ličinke ovog štetnika čini ju iznimno problematičnom za suzbijanje jer je teško dohvatljiva standardnim načinima zaštite poput prskanja insekticidima. Osim toga, prskanje insekticidima predstavlja velik problem zbog visine palmi, a i zbog sigurnosti za ljude i kućne ljubimce.

Od 2019. godine u Hrvatskoj je registriran pripravak REVIVE II tvrtke Syngenta, dizajniran za specifičan način aplikacije putem injektiranja u deblo palme.  Dakle pripravak se pomoću injektorske igle injektira direktno u provodne snopove palme kojima se sredstvo uzlaznim tokovima biljnih sokova transportira do samog vegetacijskog vrha i tamo pruža zaštitu od crvene palmine pipe.
Osnovne značajke ovog pripravka:

  • Jedna aplikacija u proljetnom razdoblju efikasno štiti kroz cijelu sezonu.
  • Aplikacija injektiranjem se obavlja na visini otprilike jednog metra, dakle nema potrebe za radom na visini
  • Postupak injektiranja je praktički potpuno zatvoren i sredstvo ne dolazi u dodir s vanjskom sredinom, dakle nema opasnosti od dolaska u kontakt s ljudima i domaćim životinjama
  • Zaštita protiv štetnika „iznutra“

Ove značajke čine REVIVE II idealnim rješenjem za zaštitu palmi protiv štetnika unutar debla, a metodologija primjene je sigurno najsigurnija za ljude i domaće životinje, praktično bez straha od neželjenih efekata na okolinu.