Pregled palmi u privatnom vlasništu na području Milne, Brač

Pregled palmi u privatnom vlasništu na području Milne, Brač

Tijekom pregleda palmi kojeg smo obavili 02.03.2020. na područje Milne, Brač, u privatnoj okućnici, otkriven je uzročnik propadanja i sušenja palmi, palmin drvotoč (Paysandisia archon ). Pronašli smo živu larvu karakterističnu za palminog drvotoča (u posljednim fazama razvoja) u mladom deblu palme. Radi se o palmama vrsta Chamaerops humilis (niska žumara) i Trachycarpus fortunei (visoka žumara) i gotovo sve palme su zaražene na toj lokaciji iz čega možemo zaključiti da se štetnik jako raširio. Problem kod ovog štetnika je što ne postoje feromonski mamaci za praćenje leta i detekciju ranih zaraza, a ličinke je jako teško suzbiti klasičnim metodama zaštite (zalijevanje vegetacijskog vrha) jer se štetnik ubušuje duboko u deblo. Od 2019. godine u Hrvatskoj je registriran pripravak REVIVE II, tvrtke Syngenta, dizajniran za specifičan načine aplikacije putem injektiranja u deblo palme. Pripravak se pomoću injektorske igle injektira direktno u provodne snopove palme kojima se sredstvo uzlaznim tokovima biljnih sokova transportira do samog vegetacijskog vrha i tamo pruža efektnu zaštitu od ovog štetnika.

Osnovne značajke ovog pripravka:

  • Jedna aplikacija u proljetnom razdoblju efikasno štiti kroz cijelu sezonu.
  • Aplikacija injektiranjem se obavlja na visini otprilike jednog metra , dakle nema potrebe za radom na visini
  • Postupak injektiranja je praktički potpuno zatvoren, a sredstvo ne dolazi u dodir za vanjskom sredinom, dakle nema opasnosti od kontakta sa ljudima i domaćim životinjama
  • Zaštita protiv štetnika „iznutra“

Ove značajke čine REVIVE II idealnim rješenjem za zaštitu palmi protiv štetnika unutar debla (palmin drvotoč i crvena palmina pipa) , a metodologija primjene je daleko sigurnija za ljude i domaće životinje, bez straha od neželjenih efekata na okolinu.