Edukacija dendrokirugije i održavanje zdravstvenog stanja palmi

Edukacija dendrokirugije i održavanje zdravstvenog stanja palmi

U razdoblju od 12.02.2020. do 14.02.2020. tvrtka Agrobiotest d.o.o. sudjelovala je i uspješno završila teorijsko-praktični tečaj dendrokirugije i menadžmenta palmi u Španjolskoj. Edukaciju je organizirala tvrtka +Vertical u gradu Elche (teorijski i praktični dio) i Denia (praktični dio). Organizatori tečaja su Jose Javier Siguneza Murcia (ekspert za arborikulturu i održavanje palmi) i Angel Sastre Pons (europski ekspert za arborikulturu).

Teorijski dio pokriva osnovna znanja o fiziologiji rasta i razvoja palmi te biomehanici i filotaksiji (mehanička stabilnost stabla, pravilan rast lišća) te prepoznavanje različitih fizioloških poremećaja na palmama (nedostatak hraniva, loši uvjeti rasta) kao i identifikaciju i suzbijanje različitih štetnika (crvena palmina pipa, palmin drvotoč) i ostalih patogena (razna gljivična oboljenja).

Praktični dio sastojao se od tehnika penjanja, sigurnog rada na visini kao i svih zakonskih odredbi i sigurnosne opreme koje čine rad na visini maksimalno sigurnim. Pravilan način održavanja  i dendrokirurgija, kao i pravilno korištenje tradicionalnog alata za rezanje i održavanje palmi ”Corbillote” bile su završne cjeline naše dvodnevne edukacije.