Zaštita ukrasnih palmi i divljih kestena

Ideja zaštite biljaka od štetočinja putem injektiranja sredstava za zaštitu bilja pod koru (u deblo) dobila je na praktičnom značaju tek pedesetak godina unazad. Uz injektiranje pod koru može se vezati i termin endoterapije jer se radi o direktnom unošenju sredstava za zaštitu bilja u provodne snopove biljaka bez ispuštanja u vanjsku sredinu. Ta činjenica predstavlja jedan od osnovnih razloga zašto je ovakav vid primjene iznimno pogodan za urbana područja gdje se dnevne aktivnosti stanovništva odvijaju u neposrednoj blizini ukrasnog bilja. Rizik potencijalnog doticaja ljudi, kućnih ljubimaca i ostalih neciljanih organizama neusporedivo je manji kod metode injektiranja pod koru u usporedbi sa, primjerice, metodom prskanja.

Od 2019. tvrtka Agrobiotest provodi usluge zaštite ukrasnih palmi i divljih kestena mikroinjektiranjem u deblo metodologijom patentiranom od strane tvrtke Syngenta. Metodologija obuhvaća specifične aplikatore kojima se pod određenim tlakom ubrizgava insekticid direktno u provodne snopove

Na palmama se ovom metodologijom postiže zaštita od crvene palmine pipe (Rhynchophorus ferrugineus), dok se divlji kesten može efikasno zaštiti protiv kestenovog moljca minera (Cameraria ohridella).

Crvena palmina pipa je izrazito devastirajući štetnik na kanarskim datuljama (Phoenix canariensis) i možemo reći da se u kratkom roku proširio duž cijele naše obale te na pojedinim dijelovima izazvao pravu devastaciju nasada kanarskih datulja.

Osnovne značajke zaštite metodom injektiranja:

  • Zatvoren sustav primjene – nema površinskog raspršivanja pripravka, nema drifta
  • Visok stupanj sigurnosti za okolinu zbog zatvorenog načina primjene
  • Visok stupanj sigurnosti za osobu koja primjenjuje sredstva
  • Visoka učinkovitost
  • Dugotrajna zaštita – potrebno jedno tretiranje godišnje na palmama, odnosno jedno u tri godine na divljem kestenu

Optimalno vrijeme aplikacije je u vrijeme intenzivnog uzlaznog kolanja sokova u provodnim snopovima, što se u našem području uglavnom događa u ožujku, travnju i prvoj polovici svibnja.

Za sve detaljnije informacje o uslugama injektiranja možete se obratiti na sljedeći kontakt:

Damir Ivačić
Mobitel: 00385 91 277 63 77
E-mail: damir.ivacic@agrobiotest.hr